Bra överlevnadstekniker du bör känna till

3 juni 2023

Överlevnad i extrema situationer kan vara en av de mest krävande utmaningarna en person kan möta. Kunskapen om olika överlevnadstekniker kan vara avgörande för att överleva i farliga och ogästvänliga miljöer. Här presenterar vi några överlevnadstekniker som alla bör känna till för att kunna möta dessa utmaningar.

Eld och värme – grundläggande för överlevnad

När vi tänker på överlevnadstekniker är eld och värme ofta det första som kommer till våra sinnen, och med all rätt. Skapandet och hanteringen av eld är en av de mest grundläggande färdigheterna för överlevnad. En eld kan användas för att hålla dig varm, torka våta kläder, laga mat och signalera för hjälp.

För att kunna skapa eld behöver du lära dig olika metoder såsom gnistning med tändstål, användning av solglasögon för att fokusera solens strålar eller användning av en eldstartare. Det är också viktigt att kunna hitta och samla brännbart material, som kvistar, löv och torrt gräs, för att elden ska brinna ordentligt.

Vatten – den livsviktiga resursen

Vatten är en av de mest värdefulla resurserna i en överlevnadssituation. Utan tillgång till rent vatten kan en person snabbt drabbas av uttorkning och förlora energi och fokus. Det finns flera sätt att säkra vatten i naturen, till exempel med hjälp av källor som bäckar, floder eller sjöar. Det är dock viktigt att vara medveten om att vattnet kan vara förorenat och potentiellt farligt att konsumera utan rening.

Som tur är finns det olika metoder att rena vatten, till exempel genom kokning, användning av vattenreningspiller eller filtrering med improviserade filter som kan tillverkas av sand och stenar. Det är också en bra idé att lära sig att samla regnvatten genom att använda improviserade kärl och skydd för att fånga så mycket vatten som möjligt.

Första hjälpen – säkerställa din egen hälsa

I en överlevnadssituation kan en skada eller sjukdom snabbt förvärras om den inte behandlas snabbt och korrekt. Grundläggande kunskaper om första hjälpen kan göra skillnaden mellan liv och död. Enkla färdigheter som att kunna hantera sår, förbinda sår och immobilisera benbrott kan vara livräddande.

Det är också viktigt att ha kunskap om hur man hanterar akuta medicinska tillstånd som chock, förgiftning eller andningssvårigheter. Ett välutrustat första hjälpen-kit och veta hur man använder det korrekt kan vara avgörande i en nödsituation.

För att förbereda dig på olika överlevnadsscenarier bör du också lära dig att identifiera farliga växter och djur i området där du befinner dig. Genom att kunna undvika giftiga växter och känna igen farliga djur kan du minska risken för olyckor och skador. Du bör också vara medveten om grundläggande navigationsfärdigheter, såsom att kunna läsa kartor och använda en kompass. Att kunna orientera dig i terrängen kan hjälpa dig att hitta vägen till säkerhet eller att bli hittad av räddningspersonal.